El divendres 22 de novembre, l’UPCCA va participar en el GAMESIS amb la xerrada “de l’ús a l’abús” amb l’objectiu de conscienciar als menors sobre un ús saludable dels videojocs.
Un total de 15,8 milions de persones juga al nostre país als videojocs de manera regular, la qual cosa suposa que un 44% de la població espanyola s’ha rendit al magnetisme d’aquests jocs. L’Associació Espanyola del Videojoc (AEVI) indica que existeix un major nombre de jugadors en població infantil i adolescent. Per això és de vital importància realitzar accions preventives sobre les tecnoaddiccions en aquesta etapa.
L’any passat 2018, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va incloure l’addicció als videojocs com a malaltia mental. A pesar que l’Estratègia Nacional sobre Addiccions arreplega també l’abús de noves tecnologies i videojocs, la veritat és que la societat i en concret els adolescents encara no han acabat d’associar les noves tecnologies al de les conductes addictives.
En la xerrada es va donar informació sobre l’evolució dels videojocs, els avantatges i desavantatges que tenen, perquè els videojocs tenen un poder addictiu tan gran i que sintomas reflecteixen que han passat de l’ús a l’abús, a més d’ensenyar-los una sèrie de pautes per a tindre una relació saludable amb els videojocs.
Aquest tipus d’accions preventives comunitàries reforcen les activitats que ja es realitzen en els centres educatius de la localitat, com els tallers de prevenció de l’addicció a “internet”, “mòbil” i el programa “Ludens” , que prevé l’addicció als jocs d’atzar.