Durant el mes de març , des de l’Escola de Famílies, s’han realitzat diverses xerrades amb l’objectiu de donar pautes i assessorar sobre diferents desafiaments que presenta l’educació dels nostres fills/as. Entre elles es va dur a terme la xerra “Reflexions i estratègies parentals per a construir una llar tecnològica saludable”, impartida per la psicòloga de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives de l’Ajuntament de Vinaròs, Maite Mínguez Arboniés.
Si no vas poder acudir i et preguntes què pots fer per a gestionar la relació dels teus fills amb la tecnologia i com promoure en ells hàbits digitals saludables, a continuació exposem algunes pautes:
– Coneix les noves tecnologies i els seus perills
Siga coneixedor d’edats mínimes d’accés a xarxes, com configurar la privacitat, tècniques de filtratge de contingut maliciós…
– Genera un clima de confiança i parla amb el teu fill/a sobre les noves tecnologies.
Els teus fills han de poder confiar en tu quan es tracta d’explicar-te els seus problemes en els entorns digitals. Adopta una postura oberta, no sigues massa restrictiu i respecta la seua privacitat dins d’uns límits.
– Siga un bon model
Ensenye i siga un bon exemple d’ús de les noves tecnologies. Els nens imiten el que veuen per això limite el seu propi ús mediàtic, interactua amb els seus fills i evite estar pendent del mòbil durant menjars, descans i llocs on no és adequat el seu ús. En definitiva realitza un ús responsable de les noves tecnologia
– Promou el temps en família sense tecnologia
Planteja activitats familiars fora de l’entorn digital, promou l’oci alternatiu saludable, temps de joc, que es relacione amb els seus iguals…
– Estableix normes
Fixa algunes normes adaptades a l’edat que els permeten aconseguir l’equilibri entre la vida real i digital. És molt recomanable signar un contracte familiar amb les normes i temps d’ús
– Comparteix temps amb ells entre pantalles
Participa en les activitats que realitzen amb les pantalles, navegar, veure i jugar junts… és una manera de supervisar al mateix temps que creguis llaços, comparteixes experiències i li dones consells.
– Limita l’accés als continguts segons l’edat del teu fill/a
Regular els continguts als quals poden accedir. Limita els continguts i plataformes on relacionar-se, aprendre i passar-ho bé de manera segura. És recomanable l’ús aplicacions de control parental.
– Supervisa la seua conducta en Internet
Siga coneixedor dels perfils que té, els amics amb els quals es relaciona per les xarxes, les webs que visita, els jocs als quals té accés… No es tracta d’espiar si no de saber què fa en les xarxes , igual que ens preocupem a saber que fa en la seua vida real.
– Crea consciència sobre els perills de la xarxa
Consciència als teus fills/as sobre els perills que s’amaguen en Internet, els teus fills han de saber que han de protegir les seues dades, que han d’anar amb compte amb les imatges que fan públiques i les persones que coneixen per internet.
En definitiva, aplica el sentit comú i estableix els mateixos límits que en qualsevol altre àmbit de la seua vida