Inici / Serveis socials / La doctora Sacramento Pinazo participarà en “Ciutat Feliç Happy” amb una conferència sobre la intergeneracionalitat

La doctora Sacramento Pinazo participarà en “Ciutat Feliç Happy” amb una conferència sobre la intergeneracionalitat

QUÈ ÉS I PER QUÈ LA INTERGENERACIONALITAT?
Dra. Sacramento Pinazo-Hernandis. Professora de Psicologia Social en la Universitat de València i Presidenta de la Societat Valenciana de Geriatria i Gerontologia
Les relacions intergeneracionals són les relacions entre persones de diferents generacions. Establir relacions amb altres generacions enriqueix a ambdues. La relació intergeneracional és un instrument inigualable per a reduir els estereotips negatius que sovint separen a les generacions.
Els programes intergeneracionals són una manera eficaç d’oferir oportunitats de participació activa en el seu entorn a les persones; possibiliten experiències de relació i cooperació entre persones de diferents edats, orientades a afavorir la transmissió i intercanvi de coneixements, competències i valors, i que a més de possibilitar l’enriquiment personal i grupal, poden contribuir activament a la cohesió i desenvolupament comunitaris.
Les relacions intergeneracionals són beneficioses tant per a les persones majors com les joves o nens. La implicació ha de ser planificada i continuada amb la finalitat de facilitar la trobada entre generacions. Les persones majors que participen en activitats amb altres generacions, augmenten el seu sentiment de vàlua personal, benestar, optimisme, felicitat, i el sentit de pertinença a la comunitat. El benefici de la intergeneracionalitat s’estén a les famílies, la comunitat i les institucions.
El treball des de la perspectiva Intergeneracional està centrat en l’intercanvi i benefici mutu. Tant les persones majors com les persones d’altres generacions tenen la possibilitat de donar i rebre. Donar a altres generacions els permet sentir-se útils, valuosos i valorats.
El terme “inter” suposa la implicació dels participants. No es tracta d’una relació de servei o d’assistència, sinó de mutu intercanvi, cooperació i enriquiment mutu. Es busca l’assoliment de metes comunes i d’un canvi cultural que signifique una millora en les seues vides, permet que compartisquen la seua història i el seu present com un bé valuós per a uns altres. També permet aprendre dels més joves i rebre atenció i afecte.

Podem parlar almenys de desenvolupament en tres àrees: participació i experiència; relació, cooperació i intercanvi; i desenvolupament comunitari.


PARTICIPACIÓ, EXPERIÈNCIA

Les relacions intergeneracionals impliquen una
participació activa. El caràcter experiencial dels
programes intergeneracionals és el que facilita que l’intercanvi
de coneixement siga significatiu.


RELACIÓ, COOPERACIÓ, INTERCANVI
Las relaciones intergeneracionales van más allá de juntar
a personas de distintas edades o generaciones, pues
implica interacción e influencia mutua.

DESENVOLUPAMENT COMUNITARI

Els programes intergeneracionals tenen la intenció de
provocar un aprenentatge, un canvi positiu en les
persones que participen i la comunitat/societat en la qual
viuen, generant valor.