Inici / Serveis socials / L’alcalde de Vinaròs, Guillem Alsina, posa en valor el treball “impressionant” i de “trinxera” dels equips de Serveis Socials durant la crisi sanitària

L’alcalde de Vinaròs, Guillem Alsina, posa en valor el treball “impressionant” i de “trinxera” dels equips de Serveis Socials durant la crisi sanitària

Vinaròs va ser una de les poques capitals que l’11 de maig va passar a la fase 1 de la desescalada, a pesar que tot apuntava al fet que els 24 departaments de la Comunitat Valenciana ho aconseguirien. Quasi dues setmanes després, quan s’esperava passar a la fase 2, l’alcalde, Guillem Alsina, lamenta que s’haja d’esperar per l’impacte que puga tindre per a la ciutadania del municipi i, sobretot, per al teixit comercial local.

Quina va ser la primera reacció de l’equip de govern en conéixer l’establiment de l’estat d’alarma?

A més de tancar espais on sol haver-hi molta aglomeració i les dependències municipals, ens vam anar organitzant a poc a poc i busquem material de protecció, sobretot màscares i bussos, perquè a l’hospital durant les dues primeres setmanes no tenien suficient material. Vam estar buscant en les ferreteries, vam tindre donacions de la comunitat xinesa i tot el que trobàvem ho distribuíem primer als nostres equips de Serveis Socials, a la brigada municipal i sobretot als hospitals. En les tres primeres setmanes també vam ser desinfectat tot molt amb protocols de neteja exhaustius per a desinfectar al matí i vesprada en tots els barris i sobretot en zones com la residència. Van ser tres setmanes de bogeria però finalment em quede amb què hem aconseguit dur a terme uns protocols que jo crec que han funcionat bastant bé.

Quina és la situació en la residència de majors?

Nosaltres hem estat en tot moment en contacte perquè és privada per a subministrar *EPIs, hem fet desinfeccions per part de la UME en els interiors i exteriors del centre, amb una empresa que hem contractat i últimament també han vingut els bombers de la Diputació per a seguir amb les tasques. La veritat és que afortunadament no hem tingut cap cas, teníem tres sospites però han donat negatiu i crec que també ha sigut gràcies a que abans d’iniciar el protocol ja van tancar la residència i les visites es van parar. Això ha donat un bon resultat i per sort no hem hagut de lamentar cap víctima.

«Ens organitzem per a buscar material sanitari i repartir-ho al nostre hospital perquè no tenia suficient»

Guillem Alsina

Heu desenvolupat plans d’ajudes per a les empreses locals?

El més ràpid que hem fet ha sigut actuar en l’ocupació de la via pública per a ajudar els bars i restaurants que tenen terrassa i aquesta taxa s’ha eliminat totalment fins a maig de 2021. Respecte a les parades del mercat municipal també hem suspés el cobrament de la seua taxa, igual que en el cas del mercat dels dijous.

A més, s’ha parlat bastant amb la Diputació per a canviar tot el calendari fiscal i retardar tot cap a finals de 2020 i vam fer una taula de treball amb la resta de partits polítics i tenim una bateria pendent d’estudi per part de l’àrea d’Hisenda per a veure què podem fer. Per tant, hem fet el que teníem dins de les nostres competències municipals.

Quin rol ha adquirit l’oposició?

La veritat és que molt bo. Poquet a poquet tots ens hem acostat en una mateixa direcció tant en les juntes de portaveus com en els plenaris i moltes propostes demostren que la col·laboració ha sigut total i absoluta.

També heu desenvolupat accions de caràcter social, com l’orientació psicològica per a famílies. Com ha funcionat des del seu inici?

Ha sigut molt positiva perquè la veritat és que se’ns agraeix molt la nostra relació pròxima i atenta, per exemple a través de les xarxes socials, i jo crec que totes les accions d’emergència que s’han dut a terme des de serveis socials han sigut una meravella. Nosaltres per exemple a l’abril del 2019 teníem unes 35 prestacions d’emergència per a famílies i ara a l’abril de 2020 se’ns ha disparat a unes 240, llavors tota la tasca que han fet des de serveis socials, més enllà del programa d’orientació psicològica, com en el cas del servei d’atenció a les dones víctimes masclistes, de menjar a casa o de compra… ha tingut molt bon resultat. També hem tingut la col·laboració de Càritas i Creu Roja que s’han sumat en tot moment i s’ha fet un treball espectacular i extraordinari des d’aquests equips que cal posar en valor. Aquest servei ha sigut fonamental.

Els nostres equips de Serveis Socials mai han tingut temor i han atés persones sense importar si tenien *covid o no»

Guillem Alsina

Sens dubte, aquesta pandèmia ha servit per a visibilitzar la seua tasca. Fan un treball espectacular i a més ells tenen el contacte directe amb les persones. Estan en les trinxeres i mai se’ls ha negat l’assistència a domicili, no els importava si tenien *covid o no perquè ells de seguida es posaven el mico de protecció. Mai han tingut temor i jo estic molt content i agraït per la seua tasca impecable.
Heu llançat la campanya ‘El comerç de Vinaròs continua al teu costat’. Heu vist un increment de les vendes amb aquesta iniciativa?

A nivell de vendes en línia costarà més perquè la gent no està molt acostumada a comprar en línia a nivell local però en la iniciativa sí que s’ha parlat amb desenvolupadors de webs locals per a donar visibilitat els nostres comerços i poquet a poquet s’han anat sumant. L’última vegada que ho vaig consultar eren més de 30, però cada vegada hi ha més.

És una de les qüestions que hem vist clar que cal impulsar. Cal aproximar el comerç local i de proximitat en el municipi, donar-los eines útils per si torna a passar en una nova ona o cal estar a casa. La resposta de la gent en aquestes dues setmanes de la fase 1 ha mostrat que tenia moltes ganes, malgrat totes les mesures, però necessitava tindre el comerç de Vinaròs obert. La gent ha anat a comprar i esperem que continue així perquè un dels punts més importants de la nostra economia és el xicotet comerç.

Us plantegeu ajudar o donar eines perquè els comerços sense canal de venda en línia puguen adaptar-se a les noves necessitats?

L’agència de desenvolupament local està buscant exemples en nivell nacional per a veure com es pot incentivar el comerç i fem reunions telemàtiques entre la regidora i uns 15 representants del comerç local per a veure els seus suggeriments i estem oberts a actuar i ajudar-los en diferents vies perquè som conscients que cal posar tota la carn a la graella per a ajudar al xicotet comerciant, als autònoms i les pimes perquè tots sumem esforços. Sabem que ve una crisi econòmica greu però cal intentar que no siga tan agressiva i només podem aconseguir-ho junts.

Com s’ha comportat la ciutadania durant la desescalada?

La resposta de la ciutadania ha sigut impressionant. Sempre hi ha alguna nota discordant però la Guàrdia Civil i la Policia sempre han estat eficients i s’ha denunciat als qui no s’han comportat com devien. Però el 95% del nostre veïnat ha sigut exemplar. Ara en la fase 1 hi ha hagut una mica de descontrol, sobretot respecte a l’assistència a les terrasses de bars, però anem veient que es van complint les mesures de distàncies socials, els empresaris van complint i veiem com es normalitza la situació. Estem relativament contents de la resposta de la ciutadania.

Finalment no es demanarà el passe a la fase 2 el dilluns, de manera que podríeu estar tres setmanes en la fase 1 i no dues com s’esperava. Quina valoració feu?

Hem fet junta de portaveus per a reclamar a la conselleria que continue amb el mateix criteri de fer la desescalada per departaments sanitaris. Nosaltres comencem dels primers la desescalada i complim amb els requisits. Hem pres la sorpresa de demanar el pas de tota la Comunitat Valenciana mal perquè ací els nostres hostalers han fet un esforç i esperaven aquesta segona fase per a treballar amb un aforament interior del 40%. Hem estat tota la setmana treballant des de l’Ajuntament per a tractar de restablir tot i ara de sobte ens trobem aquesta desagradable sorpresa. Ens ha descol·locat com a institució, però també a la resta d’empresaris que s’estaven preparant per a avançar.

Quin missatge transmetria a la ciutadania de cara a les pròximes setmanes de desconfinament?

Molt de coneixement, sobretot. Que facen cas. És clar que tots tenim moltes ganes d’eixir a veure els nostres familiars i amics però fa falta no oblidar que el virus no ha marxat, continua entre nosaltres encara que més adormit. Cal continuar amb les mesures de seguretat i distància social i és més necessària que mai la precaució. Podem eixir, però seria molt dur haver de fer un pas arrere. Tenim tot el personal sanitari, brigades, cossos de seguretat i equips de serveis socials cansats i seria una inconsciència ser irresponsables.