El 15 de novembre es el Dia Mundial Sense Alcohol i des de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) es pretén conscienciar sobre els danys físics i psicològics que produeix aquesta substància en l’organisme. L’alcohol continua sent responsable de tres milions de morts cada any a nivell mundial, i és la droga més consumida en els últims 12 mesos entre els estudiants de secundària, segons l’enquesta ESTUDES 2018-2019, realitzada a nivell estatal.
El consum d’alcohol durant els caps de setmana, sobretot entre els joves, s’ha convertit en un problema de salut pública. Les recerques desenvolupades en els últims anys, han demostrat que el consum excessiu d’alcohol pot provocar greus trastorns físics, psicològics i del comportament. El risc de patir aquests trastorns al llarg de la vida és major quan aquest consum s’inicia en l’adolescència.
Des de la UPCCA es treballa amb especial atenció en la població adolescent per a prevenir l’inici al consum i l’abús, ja que el consum d’alcohol està estès i normalitzat entre la població adulta el que provoca que els menors tinguen una baixa percepció de risc del seu consum. Per això es realitzen tallers en els centres escolars i campanyes de conscienciació durant diferents festes amb la intenció d’aconseguir un retard en l’edat d’inici i un consum responsable.