Inici / Serveis socials / El Laboratori de Serveis Socials Benicarló-Vinaròs reflexiona en una jornada de transferència sobre els reptes i avanços de la recerca en l’àmbit social

El Laboratori de Serveis Socials Benicarló-Vinaròs reflexiona en una jornada de transferència sobre els reptes i avanços de la recerca en l’àmbit social

L’Ajuntament de Vinaròs ha acollit la segona jornada de transferència del Laboratori de Serveis Socials Benicarló-Vinaròs. La jornada, que s’ha realitzat al Centre de Coneixement de Vinaròs VinaLAb, ha sigut inaugurada per la rectora de l’UJI, Eva Alcón; Joan Crespo, director general de l’Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat (IVAFIQ) de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives; José Pascual Martí, president de la Diputació de Castelló; Guillem Alsina, alcalde de Vinaròs; Xaro Miralles, alcaldessa de Benicarló, i Vicente Budí, director de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) de l’UJI.

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha destacat en la seua intervenció «la importància de la recerca en l’àmbit social. Una recerca aplicada, amb una perspectiva local i de proximitat i pensada per a millorar la qualitat de vida de les persones, en aquest cas de les més vulnerables». A més, ha subratllat que en un context de planificació social basada en la gestió del coneixement «és obvi que les universitats tenim un paper clau, però també és obvi que seria insuficient sense la col·laboració i coordinació amb les institucions locals, provincials i autonòmiques, col·legis oficials i professionals que es produeix als laboratoris de serveis socials».

Organitzada pel Laboratori de Serveis Socials Benicarló-Vinaròs, la jornada ha reflexionat sobre la perspectiva comunitària en el territori. S’ha iniciat amb la presentació del nou marc de serveis socials inclusius i el seu impacte a la província de Castelló, a càrrec del director territorial de Castelló de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Luis Gómez Casals. A continuació, s’han treballat els aspectes relacionats amb el diagnòstic territorial, els instruments de diagnòstic de la vulnerabilitat social i la tecnologia aplicada als serveis socials.

A més, s’han analitzat els impactes de la COVID-19 en el territori des d’una perspectiva transversal incorporant l’àmbit de la salut mental amb la presentació del diagnòstic de la situació de salut mental i la coordinació sociosanitària per part de Benjamín Altozano Aguilar, cap de la Secció de Salut Mental de Vinaròs. Els avanços en el diagnòstic territorial de la recerca del Laboratori de Serveis Socials han estat a càrrec de María Raquel Agost Felip, del Laboratori de Serveis Socials, Grup Social Innova/IIDL de la Universitat Jaume I.

Per últim, s’hi han presentat instruments per a reflexionar sobre els reptes de la valoració dels serveis socials incorporant per primera vegada la perspectiva jurídica i s’ha abordat la tecnologia aplicada a la millora de la qualitat de vida de les persones majors com a tema clau en la millora de l’atenció de les persones en serveis socials.